Huiselijk geweld en kindermishandeling
Huiselijk geweld en kindermishandeling zijn ernstige problemen die diepe sporen nalaten bij slachtoffers. Als schoolmedewerker speel je een belangrijke rol in het signaleren en aanpakken hiervan.
Wat is huiselijk geweld
Huiselijk geweld wordt gepleegd door iemand uit de huiselijke of familiekring van het slachtoffer. Het gaat om lichamelijk, seksueel of geestelijk geweld, bedreiging of belaging. Vaak is er een machtsverschil en is het geweld stelselmatig.
Wat is kindermishandeling
Kindermishandeling betekent dat een kind lichamelijk, geestelijk of seksueel geweld wordt aangedaan, of dat het verwaarloosd wordt. Dit kan in alle soorten gezinnen voorkomen. Mishandeling heeft vaak langdurige gevolgen, zoals psychische of lichamelijke klachten.
Wat moet je doen?
Bij acute situaties bel je direct de politie (112). Bij niet-acute zorgen neem je contact op met Veilig Thuis (0800-2000). Doorloop daarnaast de volgende stappen:
- Beroepskrachten in het onderwijs zijn wettelijk verplicht om te werken met de meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling. Bekijk de meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling.
- Breng signalen in kaart. De kindcheck is onderdeel van deze stap. Overleg met een collega of raadpleeg Veilig Thuis.
- Ga in gesprek met ouders en/of het kind.
- Beoordeel de ernst van de situatie. Gebruik hiervoor het Afwegingskader Meldcode Onderwijs en leerplicht. Neem bij twijfel altijd contact op met Veilig Thuis.
- Beslis of je een melding moet doen of hulp kunt organiseren.
- De melding wordt gedaan bij Veilig Thuis (0800-2000). In acute situaties werkt Veilig Thuis samen met het Crisis Interventie Team.
Wat kun je nog meer doen?
- Voor ondersteuning bij het doorlopen van de meldcode, het gesprek aangaan met betrokkenen of partners, kun je contact opnemen met de Outreachend Casemanagers van Veilig Thuis via outreachend.cm@veiligthuismiddenbrabant.nl.
- Schoolmedewerkers kunnen bij lichte zorgen of signalen van huiselijk geweld en kindermishandeling altijd bellen voor advies met de adviseurs van Veilig Thuis via 0800 - 2000.
- Het Regionaal Expertisecentrum Huiselijk Geweld en Kindermishandeling geeft trainingen over de inzet van de meldcode en het gesprek met ouders en kinderen. Zij kunnen ook onderwijsinstellingen adviseren.
- Het Nederlands Jeugdinstituut (NJi) heeft brochures voor scholen die handvatten bieden bij het werken volgens de meldcode. Bekijk de brochure.
- Veel scholen zijn aangesloten bij Handle With Care, een samenwerking tussen scholen, politie en leerplicht. Op hun website staan cursussen zoals Steun bieden in de klas die docenten helpt om op een trauma-sensitieve manier steun te geven
- Externe vertrouwenspersonen van GGD Hart voor Brabant bieden onafhankelijk advies bij ingrijpende situaties voor kinderen tot 18 jaar. Voor spoed bel je naar 088-368 6813, voor minder urgente zaken naar 088-368 6759.
- De GGD biedt ook psychosociale hulp en ondersteuning (PSHi) bij maatschappelijke onrust op of rondom school. Zij schatten de ernst van de situatie in en coördineren de hulpverlening. 24/7 bereikbaar via 088-368 6831.
- Voor directe hulp bij een crisissituatie of zorgwekkend gedrag die niet levensbedreigend is, kun je het Crisis Interventie Team inschakelen via 0800-8013.
- Informeer betrokken hulpverleningsinstanties als zij al betrokken zijn bij een situatie. Stel indien nodig de politie op de hoogte.
- De onderwijsinstelling moet de ouders/verzorgers informeren over de onttrekking aan het ouderlijk gezag. Maak ook duidelijke afspraken met ouders/verzorgers over eventuele maatregelen bij risico's of vermoedens. Ouders/verzorgers kunnen worden verwezen naar een civiele procedure voor verdere hulp (advocatuur/hulpverlening).
- Voor advies of meldingen over huiselijk geweld, contacteer het Advies- en Meldpunt Veilig Thuis.
- Schakel Slachtofferhulp Nederland in voor advies en ondersteuning bij nazorg. Kijk op de website van Slachtofferhulp Nederland voor meer informatie of bel 088 - 746 00 00.